Elävä Kainuu Leader ry:n vuosikokous järjestettiin Sotkamossa 22.4.2024. Se valitsi jatkamaan hallituksen puheenjohtajan Arto Tolosen Ristijärveltä. Yhdistyksen hallitus koostuu kolmikantaperiaatteen mukaisesti yhteisö-, asukas- ja julkisen tahon edustajista. Hallituskaudella 2024–2025 maaseudun asukkaita edustavat Kari Korhonen Ristijärveltä (varajäsen Pasi Laajala, Sotkamo), Pirjo Väyrynen Sotkamosta (varajäsen Antti Kauppila, Ristijärvi) ja Outi Karjalainen Suomussalmelta (varajäsen Kirsi Tolonen, Ristijärvi). Yhteisöjä edustavat Philip Donner Kuhmosta (uusi varajäsen Timo Mustonen, Sotkamo), Matti Pesonen Kuhmosta (uusi varajäsen Tuomas Piirainen, Sotkamo) ja Pertti Väisänen Hyrynsalmelta (varajäsen Kirsi Sahrman-Hauhia, Suomussalmi).  Julkishallintoa edustavat Satu Anttonen Suomussalmelta (uusi varajäsen Milla Veteläinen, Suomussalmi), Kati Kaartinen Hyrynsalmelta (varajäsen Piia Määttä, Sotkamo) ja uutena Hannu Hälinen Ristijärveltä (uusi varajäsen Pia Härkönen, Sotkamo). 

Vuoden 2023 yritystoimenpiteenä valittiin Taipaleen lihasavustamon investointihanke, Lihansavustamon koneet ja laitteet (Kuhmo). Investoinneilla turvataan toiminnan jatkuvuutta, lisätään tehostumista ja työhyvinvointia.  Yrityksen asiakaskunta koostuu laajalta alueelta ja toiminnan kehittämiselle on ollut selkeä tarve. Investointi edistää paikallista jatkojalostusta ja lähiruoan tuotantoa ollen siten myös juuri Leader-rahoitukseen hyvin soveltuva toimenpide. –  Muutin karjanpidon lopetuksen jälkeen käyttämättömän navetan lihasavustamoksi ja se investointi oli yliveto aikanaan. Suosittelen muitakin miettimään, miten käyttämättömän navetan voisi ottaa hyödyntää uudella tavalla, yrittäjä Heikki Komulainen kommentoi. – Investointihankkeella hankitut koneet ovat keventäneet työkuormaani huomattavasti. 

Vuoden 2023 kehittämishankkeena palkittiin Kuhmon Reumayhdistys ry:n Potkua Pienhankinnoilla 2:n alahanke Omahoito-Terveysnurkan varustaminen. Hankkeella luodaan uutta hyvinvointitoimintaa Kuhmoon. Reumatuvalla voi istahtaa mukavasti ja mitata itsenäisesti verenpaineensa, ottaa jalkahieronnan, lainata aktiivisuusrannekkeen tai teettää kehonkoostumusanalyysin. Palvelua voi käyttää veloituksetta. Omahoito-Terveysnurkan varustaminen mahdollistaa hyvinvointi- ja terveystapahtumien järjestämisen muiden yhdistysten kanssa. Hanke on toteuttanut hyvin Potkua Pienhankinnoilla 2:n edellytyksiä. Se tuo uutta toimintaa, lisää yhteistyötä, vahvistaa osaamista, parantaa turvallisuutta ja edistää nykyaikaisten laitteiden käyttöä.  

Ajatus Omahoito-Terveysnurkan varustamisesta lähti liikkeelle ihmisten henkilökohtaisesta turvallisuudesta, mahdollisuudesta tarjota ihmisille tilaisuus oman terveydentilan seuraamiseen, kertoivat Kuhmon Reumayhdistyksestä Anna-Liisa Kilpeläinen, Irma Kovalainen ja Eine Pöllänen. – Olemme tyytyväisiä hankeen onnistumiseen, ja saatuun Terveysnurkkaan. Hyödynnämme sitä muun muassa ikäihmisten kuntoryhmässä. Jatkosuunnitelmia on jo mietitty.  

Vuoden 2023 Yritystoimenpidepalkinnon saanut Taipaleen Lihasavustamon Heikki Komulainen puolisonsa Sunien kanssa. 

Vuoden 2023 kehittämishanke: Kuhmon Reumayhdistys ry:n Omahoito-Terveyshoitonurkan varustaminen. Kuvassa vasemmalta Anna-Liisa Kilpeläinen, Irma Kovalainen ja Eine Pöllänen sekä palkinnonantajat puheenjohtaja Arto Tolonen ja toiminnanjohtaja Marja Tolonen.